Ita Puig. Emotion

Durant molt de temps la paraula emoció ha estat un concepte desvaloritzat. En una societat patriarcal, ha esdevingut un terme considerat femení, i, per tant, feble. Un concepte poc heroic front d’altres com idea. Però és una paraula clau per trencar amb la suposada neutralitat de l’espai de la convivència, del lloc de la representació i de la cultura.

L’emoció és una reacció afectiva, generalment intensa, provocada per un factor extern i que es manifesta per una commoció orgànica més o menys visible: perdem la parla afectats per l’emoció, tanquem els ulls, sospirem, allarguem les mans, notem com la pell s’altera…L’emoció és una experiència real que ens confronta amb la intimitat del nostre ésser, una afectació que ens permet una relació frontal amb el món, tendra i amistosa, una relació no fetitxista: és allò que ens toca el cor.

Les pintures i els volums cosits que realitza Ita Puig cerquen, més enllà de l’experiència purament visual, altres models d’aprehensió sensorial. L’artista crea elements que ens faciliten l’apropament de l’experiència emocional, construeixen un temps per al silenci de les emocions. Ens convoquen a la distància més curta entre els éssers humans, aquella que un sociòleg va definir com la distància íntima (fins a 40 cm) que ens permet tocar i olorar. Aquesta és la distància amorosa, maternal, però també la de la lluita.

L’emoció construeix una forma de relació entre les persones i les coses, entre el dedins i l’entorn, entre el temps passat i el pervenir, entre tot allò que és físic i el que no podem tocar. Ens habilita el “jo” i ens aferma als altres. La pèrdua de les emocions, la crisi emocional, significa l’abandó de responsabilitats.

Les obres d’Ita Puig són fetes des de l’emoció i ens hi porten. Formes íntimes, orgàniques, silents i seductores. Les línies tremoladores de la pintura, les veladures blanques del dibuix, les formes suaus del volums de tela. El que podem mirar, tocar i sentir, des de la distància més curta, està protegit de la neutralitat i la indiferència: és emoció.

pilar bonet

mataró, juliol 2002

Ita Puig. Emotion