LIAISONS, Ramon Guillen-Balmes 

Les ‘eines’ són per aquest artista, des del seu primer projecte el 1982, mediadores perfectes per pensar sobre l’art, construir les escultures i dialogar amb els altres. Les obres que ens ha llegat Ramon Guillen-Balmes estan fetes de materials inusuals, de formes útils i ofertes emotives que escurcen tota distància entre l’autor i l’espectador.

El ‘material’ de treball que utilitza és poc convencional: el feltre, la fusta, l’aigua, el suro, la sorra, el metall, el paper, la fotografia o el gest. Sempre al servei del concepte i no del cànon escultòric, l’artista dibuixa i escriu, retalla, cus i fotografia acoblant imatges i narratives més enllà dels protocols. En la plenitud d’un humanisme contemporani.

El ‘procés’ és per l’artista la part fonamental del treball, on desentranyar la idea i donar corporeïtat a l’obra. Una causa que s’encadena en el dibuix i l’escriptura, en el diàleg i les decisions tècniques. Amant dels materials, de la laboriositat i de les bones converses, per a Guillen-Balmes les obres neixen al taller però viuen per sempre en les pràctiques de relació, en els encàrrecs i la seva arqueologia d’ús.

Els ‘títols’ de les seves peces i de les exposicions acoblen poesia, tècnica i noms propis d’amics. Funcionen com un gran arxiu de registres escultòrics en el que la enginyeria sempre és molt acurada, on els materials són fràgils, naturals i orgànics. Artesà i poeta, l’autor redacta quaderns de viatge, imagina models d’ús i pren la paraula tot i saber que les obres sempre resten pendents de titulació.

La ‘escultura’ és per a Ramon Guillen-Balmes una eina i una presència. La primera per activar el fet creatiu, la segona com a missió de vida. Cada una de les peces segueix aportant coneixement sobre el món, el cos, la ciència, la literatura o l’amor més enllà del trajecte del mateix autor. Absolutament vigents i captivadores, arriscades i al mateix temps amables, les seves peces defugen la gran escala i troben la perfecta complicitat en el treball minuciós i els contextos vitals que hi aporta cadascun dels espectadors.

Pilar Bonet

Text exposició “Liaisons”

Del 22 d’octubre de 2014 al 23 de gener de 2015
Exposició a la NauU
ESCOLA LLOTJA seu Sant Andreu
C/Pare Manyanet, 40
08027 Barcelona
www.llotja.cat

Ramon Guillen-Balmes 1954-2001 (catálogo)