Quan Lola Vendetta parla amb Déu aprofita per preguntar-li sobre situacions molt terrenals que ella considera injustes. S’interroga sobre tot allò que, com a dona jove i feminista, no pot entendre ni consentir. Aquest diàleg es converteix en una vinyeta gràfica sobre els desitjos i responsabilitats de les dones del segle XXI. Lola defensa els drets humans i dels animals, la lactància materna, el consum responsable, la llibertat sexual, l’autoestima apoderada, la desobediència civil i la convivència ètica. Ho fa amb humor i crispació, és simpàtica i sàdica.

 

A l’absis de la Capella de Sant Roc la crítica Lola Vendetta parla de nou amb Déu, sense intermediaris. A l’espai litúrgic d’una església, la paraula de les dones no és habitual. Històricament l’experiència en femení és escoltar i callar. Ara, a través dels dibuixos de Raquel Riba Rossy, el gest i la veu de Lola Vendetta pren la paraula en plural. Amb ella compartim els conflictes i les frustracions, Lola ens aporta eines per a retrobar el nostre potencial alliberador.

 

La artista Raquel Riba Rossy dibuixa històries de Lola Vendetta des del 2014. Un personatge que neix de la necessitat de negar situacions i tòpics socials que li toquen els ovaris. Com a il·lustradora recrea amb aquestes històries preguntes que es planteja com a dona: sobre les relacions amb el cos, el paper de les dones en el món contemporani, l’amor i la parella, la família, el patriarcat, la marginació, els somnis, la lluita, els estereotips o les tradicions. I el personatge es desenvolupa, en negre i vermell sobre blanc, entre l’humor, la innocència i la revolta. Lola és la petita consciència d’una gran comunitat en femení, i quan les coses van mal dades agafa la katana i elimina el mal i els malvats.

 

Lola Vendetta té una comunitat de 180.000 seguidores, el 3% homes. Ella és també la veu del silenci de les dones. L’escenari de la vinyeta és petit, però el gest i la veu és potent. Lola té pels a les aixelles i les cames, però no té pels a la llengua. Afilada, contundent i feminista, així és Lola Vendetta: “Más vale Lola que mal acompañada”.

 

Pilar Bonet

 

Del 7 d’octubre al 26 de novembre 2017

Cicle, Pintura Mural Capella Sant Roc Valls

Lola Vendetta parla amb Déu. Raquel Riba Rossy