David Minguillón és un pintor figuratiu, especialment hàbil en el difícil gènere del retrat. Sempre busca el repte: grans formats, retrats de grup o personatges enigmàtics. En aquesta ocasió ha pintat directament al mur absidal de la Capella de Sant Roc la icona d’una àngela revoltada: Angela Davis, activista afroamericana. Serà una obra efímera en el temps de representació a la sala, però sabem que ja és eterna en la memòria de la nostra cultura.

A les pintures d’un espai sagrat la figura femenina sol acompanyar narracions sobre la Verge o la Mare de Déu. Fora d’aquesta tradició, ara cedim l’espai privilegiat de l’arquitectura religiosa a una dona negra i marxista, una lluitadora pels drets dels oprimits. El seu retrat omple l’espai de clamor i estètica pop. El títol del projecte repeteix el nom d’Angela, com els tres cops de puny de la revolta que va protagonitzar a partir del 1970 quan va ser empresonada com a sospitosa d’un atemptat. A partir d’aquell fet, la desconeguda Angela Yvonne Davis va aparèixer en fotografies i pòsters que reivindicaven la seva llibertat i la d’altres presos polítics. El personatge va esdevenir una icona dels anys setanta, un símbol de la lluita de les dones, els negres i la classe treballadora.

 

El referent d’aquesta obra que ha pintat David Minguillón és un cartell de llenguatge pop que el 2003 va fer de la membre del partit Black Panther l’artista gràfic Shepard Fairey. La síntesi del retrat es basava en una imatge dels setanta creada pel dissenyador cubà Félix Beltrán que interpretava una fotografia de F. Joseph Crawfors. Aquest encadenat d’apropiacions explica com les imatges populars no tenen propietari, sinó que són patrimoni comú quan esdevenen icones. El rostre de l’Angela, en un contrapicat desafiant, està coronada amb el pentinat afro i envoltada de símbols revolucionaris i pacifistes com l’estrella marxista o el símbol de la pau.

 

L’artista ha volgut fer així un nou homenatge a la lluitadora anti establishment, a les utopies dels anys seixanta i la reivindicació d’un futur millor. Angela és la representació de la lluita per la llibertat. La imatge i les inscripcions a l’absis actuen com a lletanies, invocacions polítiques absolutament vigents. Angela, Angela, Angela, omple l’espai de la capella com una veu coral que honora a una dona que representa el poder dels marginats, les minories i la lluita de classes. John Lennon, Yoko Ono, Rollings Stones i molts d’altres van cantar sobre la revolta de l’Angela, la Sweet Black Angel. Tots ells han escrit la història d’un temps que demandava la pau, la igualtat i la feminització de la societat.

 

Angela Davis és un exemple de la saviesa i consciència femenina basada en la realitat i l’acció, que treballa no per a imposar la igualtat sinó per a canviar el sistema de la desigualtat. David Minguillón ha pintat al mur el seu retrat, un gran homenatge a Valls: “El feminisme ha de lluitar contra l’homofòbia, l’explotació de classe, raça i gènere, el capitalisme i l’imperialisme”.

 

Pilar Bonet

Capella de Sant Roc, Valls, del 16 de desembre del 2017 al 4 de febrer del 2018.

Cicle, Pintura Mural Capella Sant Roc, Valls

Angela, Angela, Angela. Dona, negra i marxista. David Minguillón

  • desembre 1st, 2017
  • Posted in arxiu