La pintura és una activitat molt solitària i silenciosa, però també por esdevenir una experiència de comunitat i expandir-se com una veu coral. Aquesta segona opció és la que desenvolupa l’artista i professor Àlvar Calvet en el seu projecte de pintura mural a l’absis de la Capella de Sant Roc. Un treball que dóna veu i presència pictòrica a un diàleg social entre artistes i persones que decideixen sobre la seva identitat sexual i de gènere.

El Vuitè dia és una obra de llum a les parets del mur absidal de la capella, una pell d’or marcada amb línies tremoloses de vida. Les pinzellades o les ditades són camins paral·lels fets per vuit mans i múltiples experiències íntimes. No oblidem que la pintura és també un cos que pinta.

 

Indagant en realitats socials heterodoxes, l’Àlvar és un artista que treballa fora del taller documentant experiències en suport escriptura, videografia o pintura, sense distincions jeràrquiques. En aquesta ocasió ha treballat amb persones dissidents del gènere que han escollit lliurement altres opcions no reglades: transsexual, no binari, intersexual… Seguint la seva metodologia de pintura social, hi ha una pauta que posa en relació les vuit persones entrevistades amb vuit artistes del territori. El material audiovisual, textual i pictòric que apareix a l’espai funciona com una unitat orgànica, com a relíquies que evoquen la llibertat que germina gràcies a la creativitat en comunitat.

 

Seguint el simbolisme de l’espai sagrat, l’artista fusiona els materials nobles i els efímers en la seva singular litúrgia. El vuitè dia és un projecte de pintura mural expandida, una proclama de llibertat feta des del correlat de vuit representades i vuit representants:

La Trastera (Alexandra Garcia, Vicky Benítez i Nico Vetoshkin) amb Lina Mulero.

Núria Rion amb Clara.

Guillem Duran amb Iris

Àlvar Calvet amb Cyan

Jordi Abelló amb Miquel Blay (Sami Luu)

Aureli Ruiz amb Eliot Borràs

Ferran Garcia Sevilla amb Diego Marchante

 

 

Pilar Bonet

Capella de Sant Roc, Valls, del 17 de febrer al 15 d’abril del 2018.


 

El vuitè dia. Àlvar Calvet